Sata

Pelottaako aikuisena opiskelemaan palaaminen?

Posted by Tilda

Yhä useammat oppilaitokset tarjoavat nykyään aikuisille suunnattuja kandidaatin opintoja ja jatkokoulutusta. Aikuiset käyvät usein ura-alan oppilaitoksissa hankkimassa uusia taitoja ja lisäämässä tietämystään mutta takaisin opiskelemaan lähteminen voi olla pelottava ajatus, varsinkin jos viime kerrasta on kulunut vuosikymmeniä. Aikuisten opiskelijoiden määrä on kuitenkin nousussa, joten ei tarvitse pelätä, että on yksin tässä asemassa. Verkko-opinnot alentavat myös kynnystä ja mahdollistaa myös opintojen suorittamisen työnteon ohella. Valitettavasti monet aikuisopiskelijat, jotka haluavat sijoittaa urakehitykseensä tai palata yliopistoon tai korkeakouluun, eivät tee niin pelon vuoksi.

Ensimmäinen vaihe on myöntää pelko

Monet työssä käyvät, jotka haluaisivat palata kouluun, jakavat samoja huolenaiheita ja pelkoja. Yleisiä huolenaiheita on kouluun palaamisen kustannukset, aika ja nuorten oppilaiden kohtaaminen. Monet ovat myös huolissaan siitä, etteivät heidän työnantajansa arvosta uusia tutkintoja tai sertifikaatteja. Tämä pätee erityisesti verkkotutkintoihin ja tutkintotodistuksiin. Kuitenkin useimmat aikuiset, jotka palaavat kouluun, käytiin kurssit sitten verkko-opintoina tai lähiopetuksena, sopeutuvat hyvin korkeakouluun aikuisenakin. He usein hakevat koulutuksiin pelon ja huolen valtaamana, vain huomatakseen myöhemmin, pelänneensä turhaan ja ovat iloisia siitä, ettei heidän pelkonsa estäneet heitä hakemasta koulutukseen.

Jos en sovi joukkoon?

Monet keski-ikäiset opiskelemaan lähtevät pelkäävät, etteivät sovi nuorempien opiskelijoiden joukkoon. Aikuisopiskelijoita on kuitenkin oppilaitoksissa yhä enemmän, nykyään lähes puolet opiskelijoista ei enää olekaan suoraan lukiosta tai ammattikoulusta tulleita, vaan varttuneempaa porukkaa. Jos tämä edelleen huolettaa, harkitse, olisiko etäopiskelu sinulle parempi vaihtoehto? Tämä usein on myös monille ajankäytön suhteen helpompaa, sillä työskentely on joustavampaa ja voit yleensä tehdä koulutehtävät kun se sinulle parhaiten sopii, kuitenkin palautuspäivään.


Jos en sovi joukkoon?

 

Pelkään, että se vie liikaa aikaa

Ei ole kohtuutonta, että työssä käyvät tuntevat olonsa uupuneiksi nykyisillä vastuualueillaan. Tämän seurauksena kouluun paluu voi olla entistä pelottavampaa. Kokoaikaisen työskentelyn, perheen kasvattamisen ja muiden velvollisuuksien hoitaminen riittää aikataulujen täyttämiseen. On kuitenkin mahdollista luoda aikaa opiskeluun ja monet aikuiset tekevät sen menestyksekkäästi. Se saattaa tarkoittaa harrastusten parissa vietetyn ajan vähentämistä tai työajan vähentämisen väliaikaisesti osa-aikaiseksi tai kenties voit delegoida kotityöt ja lasten kuskaamiset kumppanillesi tai muille läheisille. Jos asetat tavoitteen ja sitoudut siihen, voit kehittää kyvyn tehdä uhrauksia, joiden avulla voit saavuttaa koulutustavoitteesi. Ammattilaiset, jotka haluavat palata kouluun, mutta ovat huolissaan aikasitoumuksesta, voi harkita verkko-ohjelmia. Monet online-ohjelmat tarjoavat joustavuutta suorittaa projekteja ja tenttejä, kun opiskelijalla on aikaa, olipa se sitten aikaisin aamulla tai myöhään illalla. Opiskelijat eivät tarvitse osallistua luokkahuoneisiin ja kurssivaatimukset voidaan suorittaa kotona tai toimistosta. Monet myös pelkäävät, että tutkinnon suorittaminen kestää liian kauan. Kandidaatin tutkinto edellyttää yleensä neljä vuotta, maisteri kaksi ja tohtorinohjelma noin kahdeksan vuotta. Tämä saattaa tuntua mahdottomalta mutta monet korkeakoulut tarjoavat kuitenkin nopeutettuja opinto-ohjelmia. Tällaisen tutkinnon voi suorittaa jopa vuodessa.

Pelkään, että se vie liikaa aikaa

Pelkään, että opiskelu on liian kallista

Yliopistoon tai korkeakouluun palaaminen voi olla kallista. Tämä itsessään voi aiheuttaa monet aikuiset harkitsemaan uudelleen päätöstään suorittaa tutkinto. Kannattaa kuitenkin muistaa, että koulutus on oikeastaan investointi, sillä lisääntyneillä taidoilla voit helpommin saada uuden ja kenties paremman työn tai palkankorotuksen, joka usein korvaa koulun kustannukset. Verkkokurssit voivat myös olla muita kursseja edullisempi vaihtoehto, sillä vältyt ylimääräisiltä matkakustannuksilta ja kirjojen ostamisen sijaan, materiaali saattaa löytyä verkosta.

Mitä jos en opi mitään uutta tai työnantajani ei ota tutkintoa vakavasti?

Monet opiskelijat, pelkäävät etteivät heidän työnantajansa ota tutkintoa vakavasti. Tämä on kuitenkin väärä luulo, sillä useimmat yritykset pitävät ammattikorkeakoulujen, opistojen ja verkkotutkintojen papereita yhtä hyväksyttävinä kuin perinteisempien tutkintojen todistuksia. He voivat jopa olla entistä vaikuttuneempia siitä, että verkko-opintojen suorittaja osoittaa halua ja kykyä kehittää myös teknologiaosaamistaan. Aikuisia usein huolestuttaa se, ettei kouluun paluu hyödytä heitä merkittävästi. Useimmat aikuisopiskelijat kuitenkin kertovat tämän olevan täysin päinvastoin. Olipa opiskelijat päättäneet osallistua lähiopetukseen tai verkko-opintoihin, he oppivat asioita, joita eivät koskaan olleet harkinneet.

Mitä jos en opi mitään uutta tai työnantajani ei ota tutkintoa vakavasti?

 

Related Post