Sata

Opiskelu Kiinassa

Posted by Tilda

Kiina on yksi kiinnostavimmista matkailukohteista, mutta yhä useampi suomalainen suuntaa itään myös opiskelemaan. Syitä on monia; kansainvälinen ympäristö, eksoottinen kulttuuri, kasvava talous sekä nopeasti kehittyvä teollisuus houkuttelevat tuhansia innokkaita opiskelijoita länsimaista vuosittain. Oli kyseessä sitten kielikurssi, vaihtovuosi tai koko tutkinto, Kiinassa vietetty aika on varmasti antoisaa ja hyödyllistä myös tulevaisuuden työuraa ajatellen.

Aloita valmistelut ajoissa

Kiinassa on useita kansainvälisiä kouluja ja suurin osa niistä sijaitsee kaupungeissa; suosituimpia opiskelukaupunkeja ovat Shanghai, Beijing ja Hong Kong. Myös Suzhoussa ja Chengdussa sijaitsevat koulut tarjoavat opintopaikkoja kansainvälisille hakijoille. Kouluihin voi ottaa yhteyttä oma-aloitteisesti, mutta halukkaille opiskelijoille on tarjolla useita erilaisia ohjelmia, kuten EF ja Kilroy, joiden kautta hoituvat niin opiskelupaikan valinta, viisumin hakeminen kuin asumisratkaisunkin löytäminen. Lisäksi suomalaiset yliopistot järjestävät opiskelijavaihtoja myös Kiinan kouluihin.Koulujen pääsyvaatimukset vaihtelevat koulusta sekä opintoaineista riippuen. Kiinalaisilla opinahjoilla on kieltämättä vaativa maine, joten yleensä esimerkiksi korkeakouluun pääseminen edellyttää hyvää pääsytodistusta aikaisemmista opinnoista ja mahdollisen pääsykokeen läpäisemisen. Kansainvälisiä opiskelijoita hyväksyvät koulut tosin saattavat tehdä poikkeuksia etenkin jos opiskelemaan haetaan ulkopuolisen järjestön kautta. Osa Kiinan korkeakouluista on asettanut ikärajan; yli 30-vuotiaiden voi olla hankalampi päästä sisään kandidaatin tutkintoa suorittamaan.Opiskelijaviisumia kannattaa hakea hyvissä ajoin. Suomalaiset opiskelijat voivat hakea viisumia Kiinan Viisumipalvelukeskuksesta, mutta hakemusten käsittely voi viedä aikaa. Siksi onkin suositeltavaa, että esimerkiksi lento Kiinaan hankitaan vasta viisumin varmistumisen jälkeen.Kiinassa opiskelun hinta voi toisinaan olla korkea ja se onkin todennäköisesti yksi yleisimmistä syistä, miksi monen kohdalla opinnot Kiinassa jäävät vain haaveeksi. Ilmaiseen opiskeluun tottuneet suomalaiset joutuvat maksamaan jopa yli 10 000€ tutkinnostaan, eikä summa sisällä asumiskustannuksia. Kielikurssit ovat huomattavasti edullisempia. Asuminen on edullisempaa kuin Suomessa, mutta silti Kiinaan lähtijän kannattaa varata mukaan säästöjä.Hakuprosessi voi kokonaisuudessaan vaatia hyvinkin paljon aikaa ja vaivaa. Hakemukset kouluihin voi lähettää yleensä sähköisesti verkossa, mutta vastausta saa usein odottaa. Toisinaan hakijalta pyydetään paljonkin lisätietoa, mikä viivästyttää hakemuksen käsittelyä entisestään. Vaivannäkö ja kärsivällisyys kuitenkin palkitaan ainutkertaisilla kokemuksilla, kun Kiinaan vihdoin sitten pääsee opiskelemaan.

Kiinalainen opiskelukulttuuri

Kiinassa tiedeaineet ovat hyvin suosittuja, joten esimerkiksi matematiikasta, sosiologiasta, taloudesta tai tekniikan alasta kiinnostuneet nuoret löytävät paljon mahdollisuuksia. Monet ulkomaalaiset opiskelijat saapuvat maahan myös kieltä oppimaan. Ulkomailta saapuville opiskelijoille suositellaan kiinan alkeiden opiskelua jo ennen saapumista ja lähes jokainen koulu tarjoaa kielikursseja opintojen ohessa, oli pääaineena mikä tahansa.Kiinassa opetusmetodit ovat hyvin selkeitä ja opiskelurytmi voi olla vaativakin. Kokeita ja kotitehtäviä riittää, ja lisäksi arvosanoihin kiinnitetään paljon huomiota. Korkeakouluissa opiskelijoilla on tiukempi meno kuin vaikkapa kielikouluissa tai kielikursseilla, mutta kansainvälisille opiskelijoille riittää ymmärrystä opettajilta joitakin poikkeustapauksia lukuunottamatta. Kulttuurierot näkyvät kouluissakin, sillä kiinalaisten opettajien sanotaan olevan huomattavasti suorasukaisempia kuin suomalaisten.Opintojen intensiivisyydestä huolimatta Kiinassa asuminen ei ole pelkkää pänttäämistä. Kaupungit tarjoavat paljon nähtävää ja koettavaa, kun taas viikonloppuna voi uskaltautua maaseutuakin ihastelemaan. Opiskelu on hyvä keino tutustua ihmisiin ja saada paikallisiakin ystäviä, sillä etenkin nuoremmat sukupolvet ottavat kansainväliset opiskelijat vastaan lämpimästi. Kielimuuri voi toisinaan olla ongelma, mutta toisaalta paikallisten kanssa asiointi auttaa uuden kielen omaksumisessa. Jos suunnittelet viettäväsi Kiinassa jopa vuosia opintojen parissa, on paikallisen kielen oppiminen osa kotiutumisprosessia.Kiina on loistava opiskelukohde myös turvallisuutensa ansiosta. Kaupungeissa on hyvä olla varuillaan aivan kuten missä tahansa muuallakin, mutta yleisesti ottaen ulkomaalaisia kohdellaan ystävällisesti. Kaupunkien kaaos ja ihmisten määrä voivat aiheuttaa pienoisen kulttuurishokin ensi alkuun, mutta menoon tottuu, kunhan mieli pysyy avoimena uudelle kulttuurille. Jos siis mielit Kiinaan opiskelemaan, ryhdy etsimään tietoa sopivista opiskelupaikoista hyvissä ajoin. Pakkaa mukaan myös aimo annos kärsivällisyyttä, uteliaisuutta ja huumorintajua, niin pärjäät varmasti.

Kiinalainen opiskelukulttuuri

Related Post