Sata

Opiskelu Espanjassa

Opiskelu Espanjassa
Posted by Tilda

Nykypäivänä yhä useampi suomalainen lähtee opiskelemaan ulkomaille. Siihen on monia syitä, ja aika usein syynä on se että halutaan kansainvälistyä ja nähdä vähän muutakin kuin Suomen koulutustarjontaa, ja parantaa näin uramahdollisuuksia. Vanha klisee siitä, että ulkomailla opiskelu avartaa, pitää monesti kyllä paikkansa – todisteena ovat ne tuhannet suomalaiset, jotka ovat opiskelleet muualla maailmassa. Suomesta lähdetään hyvin paljon opiskelemaan niihin perinteisiin maihin, naapuriin Ruotsiin, Iso-Britanniaan tai Yhdysvaltoihin. Entä muu Eurooppa? Miten olisi Espanja, joka on lomakohteena suomalaisille enemmän kuin tuttu? Minkälaista olisi opiskella siellä? Lähdetäänpä katsomaan hieman, mitä löydämme tästä aiheesta.

Yleistä Espanjasta ja opiskelusta siellä

Espanja on toiseksi suurin maa EU:ssa, ja tunnettu mukavasta ilmastostaan ja kiirettömästä elämäntyylistään. Se on myös maa, jolla on hyvin pitkät perinteet koulutuksessa – Espanjan ensimmäinen yliopisto on perustettu jo niinkin varhain kuin vuonna 1218. Maa houkuttelee nykyään erittäin laadukkaalla koulutuksellaan; rekisteröityjä yliopistoja on tällä hetkellä noin 80, ja Espanjan opiskelijamäärät ovat korkeimpia Euroopassa. Maa on myös viime aikoina alkanut panostaa yliopistojensa kansainvälistymiseen pyrkimällä esimerkiksi helpottamaan opiskelijaliikkuvuutta ja yhdenmukaistamaan tutkintorakenteita samanlaisiksi kuin muissa EU-maissa. Kaikkia eroavaisuuksia maiden koulutus- ja tutkintojärjestelmissä ei pystytä kuitenkaan täysin poistamaan, joten jos suunnittelee tutkintojen suorittamista Espanjassa, kannattaa ottaa etukäteen selville, mitä eroja ja yhtäläisyyksiä on Suomen ja Espanjan tutkintojen ja kurssien välillä.

Yleistä Espanjasta ja opiskelusta siellä
Yleistä Espanjasta ja opiskelusta siellä

Kun ulkomainen opiskelija haluaa opiskelupaikan espanjalaisesta yliopistosta, tapahtuu hyväksyttäminen Espanjan valtiollisen avoimen yliopiston kautta; hakemus täytetään espanjaksi ja sen käsittelystä veloitetaan käsittelymaksu. Liitteenä pitää olla myös todistus ylioppilastutkinnosta. Suomalaisella pohjakoulutuksella voi hakea opiskelupaikkaa yleensä helmikuusta marraskuuhun. Riippumatta siitä, onko yliopisto yksityinen vai julkinen, koulutus on Espanjassa aina maksullista; toki julkisella puolella lukukausimaksut ovat paljon alhaisemmat kuin yksityisellä. Suomalainen opiskelija voi saada opintotukea tietyin edellytyksin myös ulkomailla opiskellessaan, mutta monet myös tekevät Espanjassa jotain osa-aikatyötä sen lisäksi.

Granadan ja Salamancan yliopistot

Elinkustannukset Espanjassa opiskellessa vaihtelevat todella paljon riippuen kaupungista: esimerkiksi Madrid on, kuten muutkin pääkaupungit Euroopassa, yksi kalleimmista paikoista asua. Sen sijaan Granadan tai Salamancan kaltaisissa suosituissa opiskelukaupungeissa eläminen tulee halvemmaksi. Granadassa, Andalusiassa sijaitseva julkinen yliopisto on perustettu vuonna 1531, joten siellä opiskellessa voi todella tuntea historian havinaa. Granadan yliopistolla on monipuolinen opetustarjonta, ja myös erinomaisen hyvä maine. Opiskelijoita houkuttelee myös varmasti se, että Granadaa pidetään Espanjankin mittapuulla verrattain edullisena paikkana asua. Afrikan läheisyys näkyy tässä andalusialaisessa kaupungissa esimerkiksi marokkolaisvaikutteissa, ruokakulttuurissa ja talojen koristelussa, ja tuo oman tunnelmansa paikkaan. Koska Sierra Nevadan vuoristo on lähellä, samoin kuin meri ja rannat, ulkoilumahdollisuudet ovat myös loistavat.

Entä Salamanca ja sen yliopisto? Sen voidaan sanoa olevan jopa todellinen sivistyksen kehto; yliopisto on nimittäin perustettu jo vuonna 1218. Se on Espanjan vanhin yliopisto, ja yksi maailman neljästä vanhimmasta yliopistosta. Vielä enemmän historian havinaa! Mutta Salamanca on myös nuorta intoa sykkivä kansainvälinen opiskelupaikka, ja tarjoaa erinomaiset mahdollisuudet opiskeluun. Kaupunki sijaitsee parisataa kilometriä Madridista luoteeseen, ja on melko lähellä Portugalin rajaa: ihanteellinen sijainti, jos haluaa piipahtaa Madridin tunnelmaan ja humuun, tai vaikka käydä katsomassa naapurimaata. Kansainvälisyydestään huolimatta Salamanca on kuitenkin perinteinen, aito espanjalainen kaupunki, jossa on hurmaavan pikkukaupunkimainen tunnelma. Salamancassa on lisäksi huomattavan upea arkkitehtuuri, ja sen historiallinen keskusta on myös Unesco-listattu. Mikä kiehtova kaupunki opiskella! Jos siis on pohdiskelemassa ulkomaille opiskelemaan lähtemistä, eikä halua sitä tavanomaisinta, on Espanja ja sen yliopistot todella harkitsemisen arvoinen mahdollisuus.

Related Post