Opiskelu Englannissa

 

Haaveiletko opiskelusta Englannissa? Olisiko mukavaa ja mielenkiintoista viettää vuosi tai suorittaa jopa kokonainen tutkinto siellä? Ei hätää, Suomesta on erittäin hyvät mahdollisuudet päästä Englantiin opiskelemaan ja se onkin yksi suosituimmista ulkomaan opiskelukohteista suomalaisten keskuudessa. Siksi siitä löytyy paljon tietoa ja sinne hakeminen on helppoa. Koin yhteen muutaman tärkeimmän asian mikä kannattaa ottaa huomioon ja mihin varautua opiskelemaan lähdettäessä.

Tällä hetkellä kannattaa huomioida Brexitin tilanne, mikä on vielä hieman epäselvää. Myös sitä mitä Englannin poistuminen EU:sta tulee aiheuttamaan, on asia, jota on tällä hetkellä vielä mahdoton ennustaa. Erityisesti sen vaikutus ulkomaalaisiin opiskelijoihin on vielä hieman hämärän peitossa. Tällä hetkellä kuitenkin näyttäisi siltä, että lukuvuosi 2020-2021 tulisi vielä toteutumaan opiskelijoiden kohdalla vanhojen sääntöjen mukaan, mutta tilannetta kannattaa seurata etenkin, jos suunnittelee lähtevänsä Englantiin opiskelemaan vasta tämän lukukauden jälkeen.

Muita heti alussa huomioitavia seikkoja ovat: Englannissa lukukausimaksut ovat suhteellisen korkeita ja niihin kannattaa varautua heti alusta alkaen. Kouluihin ja yliopistoihin haku tapahtuu usein todella aikaisin, normaalisti jo vuotta ennen lukukauden alkua, joten hakemukset pitää jättää hyvissä ajoin.  Myös tutkintojen nimet ja niihin sisältyvät tasot poikkeavat hieman Suomesta, joten koulutusjärjestelmään hyvin tutustuminen on erittäin tärkeää.

Tarjonnan monipuolisuus

Englanti on siitä hyvä maa opiskella, että opiskelu tapahtuu englannin kielellä, mikä on jo valmiiksi monelle suomalaiselle tuttu. Kansainvälinen englanninkielinen tutkinto mahdollistaa myös työskentelyn melkein missä päin maailmaa tahansa. Englannissa on todella laaja valikoima erilaisia yliopistoja ja kursseja. Tulevaisuuden työnhaussa ulkomailla opiskelu voi myös olla etu, sillä monet työnantajat arvostavat uskallusta lähteä ulkomaille opiskelemaan.

Englannissa, Lontoo

Englannissa on myös hyvin kansainvälinen tunnelma opiskelumaailmassa. Pelkästään Lontoossa on yli 100 000 ulkomaalaista opiskelijaa ja valittavana on 40 korkeakoulua. Koulutusohjelmat ovat paljon laajempia ja eri aineiden yhdistäminen on mahdollista täysin eri tavalla kuin Suomessa. Tietoa on erittäin hyvin tarjolla eri koulujen kotisivuilla ja niiltä löytyy usein hyvin tarkka kurssikohtainen selostus.

Koulutus ja kurssit kannattaa valita huolella. On hyvä tutustua niihin tarkkaan ja miettiä vastaavatko ne omia odotuksia ja toiveita. Eri tutkinnot antavat eri pätevyyden ja ne hyväksytään eri tavalla. Monien kurssien täytyy olla tiettyjen tahojen hyväksymiä, jotta ne lasketaan päteviksi tutkinnoiksi. Tähän kannattaa kiinnittää huomiota ja tarkistaa että itseään kiinnostava tutkinto todellakin valmistaa hyväksyttyyn pätevyyteen.

Jos ajatuksena on jatkaa opiskeluja Englannissa tutkinnon suorittamisen jälkeen, kannattaa selvittää jo etukäteen mitä jatko-opiskelu mahdollisuuksia tutkinnon suorittaminen tarjoaa? Esimerkiksi Suomessa voi englantilaisen tutkinnon suorittamisesta huolimatta joutua osallistumaan pääsykokeisiin. Myös muissa maissa eri maiden tutkinnoista hyväksyttävät lisäpisteet vaihtelevat melko paljon.

Englannin hintataso vaihtelee paljon paikan mukaan. Jos mieli tekee opiskella Lontoossa, on hyvä huomioida, että suurkaupunki on erittäin kallis paikka elää ja asua. Suomalaisen opiskelijan on mahdollista kuitenkin hakea lukukausimaksulainaa, jonka avulla päivittäisen elämän kustannukset voivat olla helpompia hoitaa. Myös erilaiset opiskelija-asunnot ja kimppakämpät ovat hyvin yleisiä ja tarjoavat täydellisen halvan asumismuodon opiskelijoille. Ne ovat myös hyvä tapa elää sosiaalista elämää ja tutustua muihin kansainvälisiin opiskelijoihin.

Pääsyvaatimukset vaihtelevat hyvin paljon koulujen ja tutkinnon mukaan. Suomen ylioppilastutkinto riittää kuitenkin melkein kaikkiin perustutkintoihin ja on arvostettu suoritus Suomen hyvän koulumaineen takia. Suomalaisen onkin kohtuullisen helppo saada opiskelupaikka Englannista, sillä tiedetään Suomen hyvä pohja koulutukselle ja suomalaisten määrätietoisuus sekä englannin kielen hyvä taito. Opiskelu Englannissa on erittäin hyvä kokemus ja mahdollisuus, joka kannattaa ehdottomasti hyödyntää, jos siihen saa tilaisuuden. Se voi avata monia uusia ovia ja mahdollisuuksia tulevaisuudessa.

Comments are closed.