Sata

Opiskelisiko kotimaassa vai ulkomailla? – osa 3

Posted by Tilda

Mikäli olet siinä pisteessä elämässäsi että pohdit haluaisitko opiskella Suomessa vai ulkomailla, tämä artikkelisarja voi tarjota sinulle hyviä vinkkejä ja auttaa päätöksen teossa. Sarjan ensimmäisessä osassa katoin niin alan, maan ja kaupungin valintaan liittyviä seikkoja kuin taloudellisia puoliakin. Artikkelisarjan toinen osa käsitti asumiseen ja työskentelemiseen liittyviä kysymyksiä ja tässä, sarjan viimeisessä osassa, keskitymme molempien vaihtoehtojen hyötyihin ja haittoihin.

Ulkomailla opiskelun hyödyt ja haitat

Ulkomailla opiskelussa on tietyt etunsa kotimaassa opiskelemiseen verrattuna. Kielitaito on niistä yksi ja usein hyvin merkittävä etu. Mikäli suunniteltuusi työuraasi kuuluu paljon matkustelua tai kansainvälistä kaupankäynti ja kanssakäymistä tulee ulkomailla opiskelu ja kielitaidon hionta ehdottomasti hyödyksi ja tarpeeseen. Jos taas unelmatyöhösi ei vaadi laajaa kielitaitoa, etkä kaipaa sitä muissa elämäsi osa-alueissa, ei sinun sitten kannata ottaa niskoillesi ulkomaille  muuttamisen hankaluuksia ja kuluja turhaan.

Ulkomailla opiskelun hyödyt ja haitat

Ulkomaille muuttaminen todella on oma urakkansa ja se vaatii paljon aikaa, rahaa ja kärsivällisyyttä. Kun muutat kotimaasta muille maille, sinun on käytännössä rakennettava elämäsi täysin uudelleen kohdemaassa, eikä se aina ole helppoa taikka edullista. Tosin, usein ulkomailla opiskeleminen avaa ovia joihin kotimaan opinnot eivät pysty. Otetaan esimerkkinä vaikka käsikirjoittajat ja näyttelijät. Jos opiskelet kirjoittamista ja näyttelemistä ainoastaan Suomessa, jossa elokuva ja teatteripiirit ovat pienet, voi alalla selviytyminen olla hankalaa. Kyseisillä aloilla selviytyminen on hankalaa missä vain, mutta jos osaa kirjoittaa suomen kielen lisäksi esimerkiksi englanniksi, tämä mahdollistaa teosten myymisen kaikkialle maailmaan saman tein, eikä esimerkiksi kirjan tarvitse ensin ilmestyä Suomeksi ja sitten odotella josko se käännettäisiin muille kielille. Varsinkin medialle käsikirjoittaessa markkinat avautuvat huomattavasti. Sama pätee muitakin aloja, joten kannattaa miettiä, voitko saada enemmän irti englanninkielisestä tutkinnosta? Sama pätee yhteistyöverkoston luomisessa. Jollain aloilla on todella tärkeää, ketä tunnet ja kuinka paljon ihmisiä alalta tunnet. Halusit tai et, monet avoimet työpaikat eivät edes ehdi ilmoitukseksi asti ennen kuin ne ovat täytetty yrityksen sisäisten kontaktien kautta. Kontaktien luominen voi siis olla selviytymisesi kannalta elintärkeää. Missä voit luoda eniten ja parhaimmat kontaktit? Mikäli haaveilet päästä isojen, kansainvälisten yritysten palkkalistoille, sinun tulee todennäköisesti oltava siinä maassa, missä kyseinen yritys toimii. Vaikka jotkut isot organisaatiot rekrytoivat ihmisiä ympäri maailmaa, eivät he kuitenkaan tule hakemaan sinua kotioveltasi ja vaikka tulisivatkin, silloin erinomainen kielitaito todella tulee hyödyksi.

Kotimaassa opiskelun hyödyt

Kotokonnuilla opiskelemisessa on omat hyötynsä ja mikäli olet itse todella, todella aktiivinen, saatat voida murtautua kansainvälisille markkinoille, mutta tämän eteen saatat joutua tekemään huomattavasti enemmän töitä ja matkustella paljon, kuin mikäli asuisit strategisesti suotuisammassa maassa.Kotimaassa opiskelun paras valtti on se, että se on suurimmaksi osaksi ilmaista. Tietenkin asuminen, matkustaminen ja eläminen maksaa kotimaassakin ja pääkaupunkiseudulla se ei välttämättä ole yhtään muita maailman suurkaupunkeja edullisempaa, mutta ainakaan suuria lukukausimaksuja ei perus korkeakouluissa ja yliopistoissa tarvitse maksaa. Toki Suomessakin on kouluja, varsinkin yksityisiä kouluja jotka tarjoavat yksivuotisia kursseja ja lyhyempiä opintoja, jotka perivät jonkin sortin lukukausimaksun, mutta nämäkään eivät yllä läheskään samoihin sfääreihin kuin esimerkiksi lontoolaisten koulujen maksut.

Kotimaassa opiskelun hyödyt

Tämän lisäksi vältyt kaikelta siltä stressiltä ja hullumaiselta järjestelyltä ja paperitöiltä, jotka liittyvät ulkomaille muuttamiseen, mutta yksi erityisen tärkeä asia, jota ei kannata unohtaa, on se, että suomalainen koulutus on yleisesti laadukasta, jota ei voi sanoa välttämättä kaikista maista. Täällä, koulutuksen taso on melko tasaista joka oppilaitoksessa, kun taas ulkomailla taso voi vaihdella suuresti yliopistojen välillä. Suomi on myös joillain aloilla selkeästi edelläkävijä ja tarjoaa huomattavasti parempaa osaamista kuin muissa maissa. Tämä on kuitenkin alakohtaista. Valitsit sitten opiskella Suomessa tai ulkomailla, suosittelen kuitenkin pitämään visusti kiinni suomalaisesta työmoraalista, täsmällisyydestä ja laadusta sillä nämä ovat ominaispiirteitä, joita meissä suomalaisissa ulkomailla arvostetaan ja vaalitaan. Missä päin maailmaa opiskelet tai työskenteletkin, pysy aina sydämessäsi suomalaisena.

 

Related Post