Sata

Opiskelisiko kotimaassa vai ulkomailla? – osa 1

Posted by Tilda

Moni jatkokoulutusta tai ylemmän asteen opintoja opiskelemaan lähtevä pohtii lähtisikö opiskelemaan ulkomaille vai pysyisikö kotimaassa. Tähän artikkelisarjaan olen koonnut asioita, joita kannattaa ottaa huomioon jos todella harkitset ulkomaille opiskelemaan lähtemistä ja voivat auttaa sinua päätöksen teossa.

Ulkomaan opinnot eivät ole vain nuorille

Vaikka yleinen mielikuva on, että vain nuoret seikkailunhaluiset sydämet lähtevät ulkomaille opiskelemaan, tämä ei ole totta. Useimmissa korkeakouluissa ja yliopistoissa on kaikenikäisiä oppilaita ja monet aikuiset lähtevätkin ulkomaille toteuttamaan kauan menetettyjä haaveita ja opiskelemaan aiheita, jotka eivät kenties ole saatavilla kotimaassa, tai joiden markkinat ovat muissa maissa. Koskaan ei ole liian myöhäistä oppia uutta ja alkaa alusta. Kaikilla on oikeus tehdä juuri sitä työtä, jota rakastavat, vaikka löytäisivätkin unelmatyönsä vasta vanhemmalla iällä.

Ala

Mikäli haluat opiskella alaa, jolle ei ole tarjolla hyviä kouluja Suomessa, on valinta helppo. Jos kyseinen ala todella on toiveammattisi ja haluat työskennellä alalla ainakin 20 vuotta (jotta saat maksettua mahdolliset opintolainasi pois) ei kannata jahkailla sekuntiakaan pidempään vaan hakea saman tein kouluun. Mikäli kuitenkin saman alan opintoja on tarjolla sekä kotimaassa että ulkomailla tulevat seuraavat kohdat hyödyksi. Ensin kannattaa kuitenkin miettiä, missä maassa saisit alaan parhaimmat opit? Esimerkiksi rakennusaloja ei kannata mennä opiskelemaan ainakaan Englantiin. Suomessa osataan rakentaa hyvin ja laadukkaasti, mutta esimerkiksi Englannissa voitaisiin tarvita skandinaavisia taitoja ja tietoa. Jos taas tahdot opiskella aloja, kuten esimerkiksi kulttuuria ja taidealoja, voi olla järkevää lähteä ulkomaille, jos kotimaassa kyseinen ala on pieni tai olematon.

Maa

Kun pohdit mihin maahan sitä sitten lähtisi, kannattaa ensimmäisenä tehdä taustatyötä ja selvittää, missä maassa haluamasi ala kukoistaa. Tämä ei tarkoita vain koulujen osalta, vaan myös työ mahdollisuuksien ja kysynnän osalta, sillä jos jossain maassa on valtavasti kyseisen alan kouluja, on silloin kilpailu kovaa työpaikoista valmistuttuasi. Jos löydät maan, jossa ei kenties ole niin montaa koulua, mutta työmahdollisuuksia ja tarvetta sinun osaamiselle runsaasti, olet löytänyt unelmamaasi.

Maa

Toinen polku on miettiä ensin, missä maassa haluat lopulta työskennellä? Jos haluat työskennellä yhdessä tietyssä maassa valmistuttuasi, on paras valita koulu siitä kyseisestä maasta, sillä koulutusohjelmissa aina painotetaan kyseisen maan tapoja ja menetelmiä. Mikäli taas tahdot lopulta voida matkustaa maasta toiseen ja työskennellä missä vain, voit yrittää löytää mahdollisimman kansainvälisen koulun. Toinen vaihtoehto on valita maa, jossa puhutaan ja opiskellaan Englanniksi, sillä hyvällä englanninkielellä pärjää laajasti maailmalla. Tämän lisäksi voit harkita muiden hyödyllisten kielten opiskelemista pääopintojen ohella.

Talous

Seuraava aihe joka askarruttaa monia, on taloudellinen puoli ulkomaille lähtiessä. Siinä Suomi on korkeassa asemassa, sillä koulutus itsessään ei maksa mitään, kun taas monissa maissa ja aloilla lukukausimaksut voivat olla huikeat. Halpa ei kuitenkaan yleensä tarkoita hyvää koulutusta, mutta kalliitkaan koulut eivät sitä takaa. Tee siis huolella taustatyö ja etsi tietoa kouluista, joista olet kiinnostunut.

Talous

 

Koulujen lukukausimaksut eivät ole ainoa taloudellinen huolenaihe, vaan sinun tulee myös miettiä, onko kaupunki ja maa jossa koulu sijaitsee taloudellisesti mahdollinen sinulle. Jotkut kaupungit ovat erittäin kalliita asua ja liikkua, kuten esimerkiksi Lontoo ja Singapore, eikä tutkinto lontoolaisesta koulusta välttämättä tarkoita huippukoulutusta, vaikka maailmalla onkin mielikuva, ett ä Lontoossa opiskeleminen on jotenkin huippuluokkaa. Itse asiassa, jos etsii tietoa maista, joissa on parhaat koulut ja paras opetus, ei Englanti yleensä pääse edes listoille vaan Ranska, Saksa, Kanada, Amerikka, Australia, Alankomaat, Kiina, etelä Korea ja Japani pääsevät yleensä listoille ennen brittejä. Listojen kanssa kannattaa kuitenkin olla varovainen, ne eivät yleensä ole ala kohtaisia, emmekä tiedä millä perustein ne on valittu. Kannattaa siis tehdä omat tutkielmat kouluista ja maista keskittämällä haku juuri sinua kiehtovaan alaan. Tämän lisäksi kannattaa selvittää kuinka paljon rahaa tarvitset lukukausimaksuihin, asumiseen, liikkumiseen ja muuten elämiseen. Joissain maissa, kuten Skotlannissa, opiskeleminen on EU-kansalaisille ilmaista. Näitä maita kannattaa pitää silmällä.

 

Related Post