Sata

Opiskeleminen Lontoossa – Osa 3

Posted by Tilda

Monia nuoria ja vanhempiakin uuden alan oppimisesta tai oman alan lisäopinnoista kiinnostuvaa kiehtoo ulkomailla opiskeleminen. Lontoo on yksi kaikista suosituimmista opiskelukohteista monesta syystä, mutta ennen lähtöä kannattaa selvittää mahdollisimman paljon kohdemaasta ja siellä opiskelemisesta. Tässä artikkelisarjassa pyrin antamaan tietoa ja kertomaan käytännön vinkkejä Lontoossa opiskelemisesta omien kokemusteni perusteella. Artikkelisarjan ensimmäisessä osassa kerroin Lontoon yliopistojen lukukausimaksuista ja muista itse opiskeluun liittyvistä seikoista ja toisessa osassa täällä asumisesta. Tässä osassa sukellan syvemmälle siihen, toisessa osassa täällä asumisesta. Tässä osassa sukellan syvemmälle siihen, mitä tutkinnon suorittaminen Lontoossa oikeastaan tarkoittaa ja kerron lisää Lontoossa elämisestä.

Tehtävän palautus ja arvosanat

Lontoossa, toisin kun joissain suomalaisissa yliopistoissa, on kursseista suoriuduttava aikataulussa. Opintosuunnitelman mukaiset kurssit suoritetaan silloin, kun ne pidetään eikä täällä ole samanlaista ajattelutapaa opintojen rennosti ottamisesta ja opintopisteiden hiljakseen keräilemisestä. Tehtävien palautuspäivät ovat ehdottomia ja mikäli et palauta tehtäviä ajallaan, arvosana tippuu huomattavasti ja saatat joutua käydä kurssin uudelleen. Kurssien uudelleen käyminen voi myös tulla kalliiksi, sillä jotkut koulut perivät lisämaksun jokaisesta uusittavasta kurssista ja mahdollisesti myös tehtävän uudelleen palauttamisesta. Kurssin uusiminen voi kustantaa jopa 500 puntaa kurssilta, joka on mukava motivaattori kurssien suorittamiseen ajallaan. Täällä on myös tärkeämpää, millaisilla arvosanoilla koulusta valmistuu. Pisteytys poikkeaa suomalaisten koulujen pisteytyksestä ja täällä tutkinto ja kurssit arvioidaan luokissa 1, 2.1, 2.2 ja 3, jolloin 1 luokka on paras arvosana. Täällä myös viimeinen opintovuosi on muita opintovuosia tärkeämpi, sillä viimeisen vuoden arvosanat vaikuttaa jopa 75% tutkinnon lopulliseen arvosanaan ja koulutuksen toinen vuosi 25%. Ensimmäinen vuosi ei vaikuta arvosanaan oikeastaan ollenkaan, mikä voi tuntua hieman oudolta. Tämä tarkoittaa siis sitä, että viimeisenä vuonna on tsempattava toden teolla, mikäli haluaa valmistua huippuarvosanoin. Joissain tapauksissa toisen vuoden opinnot saattavat vaikuttaa enemmän, esimerkiksi, jos opiskelija on menestynyt hyvin opiskeluiden alussa, mutta viimeinen vuosi on ollut heikompi. Nämä kannattaa kuitenkin varmistaa koulusta erikseen, ettei myöhemmin tule ikäviä yllätyksiä.

Tehtävän palautus ja arvosanat

Jatkokoulutus

Kaksi- tai kolmevuotisen kanditutkinnon jälkeen voi halutessaan opiskella maisteriksi, joka kestää yleensä yhden vuoden. Tämä on siis huomattavasti suomalaista koulusysteemiä nopeampaa, sillä maisteriksi opiskeleminen Suomessa yleensä kestää ainakin 5 vuotta. Täällä maisteriksi opiskeleminen ei ole yhtä yleistä kuin Suomessa, koska kandidaattitutkinnolla pääsee yleensä samoihin työpaikkoihin käsiksi, kuin maisterintutkinnolla. Joillain aloilla maisterintutkintoa ei edes suositella. Itse opiskelen käsikirjoittajaksi ja opettajiltani kysyessäni kaikki sanoi käsikirjoittamisen maisterintutkinnon opiskelemisen olevan turhaa, sillä käytännön työ on opintoja arvokkaampaa tällä alalla. Joillain aloilla lahjakkuus, aktiivisuus ja/tai verkostoituminen on opintoja tärkeämpiä seikkoja ja keskittymällä vuoden verran verkoston laajentamiseen ja materiaalin kokoamiseen eli itse työn tekemiseen, pääsee nopeammin edistymään urallaan. Eroja ammattien välillä kuitenkin on, joten kannattaa kysyä omilta opettajilta ja ammatinharjoittajilta, mitä he suosittelevat.

Taloudellisesti selviäminen

Kun olet löytänyt haluamasi linjan ja koulun, ota selvää Kelan tarjoamista tuista ulkomaanopiskeluun. Minun aikanani Suomesta sai ulkomailla opiskeluun normaalia suuremman opintolainan ja normaalin opintotuen ja asumislisän, aivan kuten suomessa opiskellessa. Tämä saattaa olla muuttunut, joten tarkista uusimmat tiedot Kelasta. Nämä tuet eivät kuitenkaan luultavasti tule riittämään Lontoossa opiskelemiseen ja asumiseen. Ellet ole säästänyt kymmeniä tuhansia euroja pankkitilillesi, on ylimääräisen lainan ottaminen yleensä ajankohtaista. Voit ottaa lainan joko briteistä tai suomesta, mutta tarkastele eri vaihtoehtojen korkoja. Itse sain Suomen pankista paljon paremman diilin kuin mitä Englannissa oli saatavilla.

Taloudellisesti selviäminen

Jos opintojen ohella on aikaa työskennellä, voi osa-aikainen työ olla hyvä idea. Jotta voit työskennellä Englannissa, sinun on hankittava NINO, eli National Insurance Number, joka on siis sinun englantilainen sosiaaliturvatunnuksesi. Voit tienata noin 11 000 puntaa vuodessa ilman, että sinun tarvitsee maksaa veroja.

Kannattaako Lontooseen lähteä?

Brexitin lopputulema vaikuttaa tämän kysymyksen vastaamiseen huimasti. Mikäli olosuhteet muuttuvat järkyttävän vaikeiksi kansainvälisille opiskelijoille, ehkä kannattaa etsiä opiskelupaikka muualta, mutta näillä näkymin Lontoossa opiskeleminen ei edelleenkään ole mahdottomuus Brexitin täyttyessäkään. Mikäli Suomesta ei löydy oikeaa alaa ja ison opintolainan ottaminen ei pelota liikaa, niin maailmalle lähteminen ehdottomasti kannattaa. Onko Lontoo paras kohde, siitä en ole varma, mutta vaihtoehtoja kannattaa tarkastella.

 

Related Post