Sata

Opiskeleminen Lontoossa – Osa 2

Posted by Tilda

Jos harkitset Lontoossa opiskelemista, on sinun tietenkin myös asuttava jossain. Opiskelu Lontoossa artikkelisarjan ensimmäisessä osassa kerroin brittiläisten koulujen lukuvuosimaksuista ja yleistä Lontoossa opiskelemisesta. Tässä osassa kerron Lontoossa asumisesta ja eri asumismuodoista.

Asuminen

Jos et ole kuullut sitä jo, Lontoossa asuminen on kallista. Erittäin kallista. Suunnittelet sitten asuntolassa tai yksityisesti asumista, vuokrat täällä ovat taivaissa. Tämä johtuu siitä, että ihmisiä on paljon, varsinkin opiskelijoita, joka tarkoittaa sitä, että kysyntää on paljon. Kun on kysyntää, myös hinnat nousevat. Lontoo ei myöskään ole täynnä kerrostaloja ja pilvenpiirtäjiä, vaan täällä vaalitaan edelleen perinteistä kulttuuria ja rakennuksia, joten monet asuinalueet koostuvat korkeintaan kolmikerroksisista rivitalon tyyppisistä kodeista. Täällä ei myöskään samalla tavalla vuokrata koko asuntoa yhdelle ihmiselle tai pariskunnalle, vaan jokainen huone vuokrataan erikseen. Kokonaisen asunnon tai yksiön vuokraaminen on useimmille opiskelijoilla aivan liian kallista. Asuntoloissa on hyvät puolensa, kuten niiden mainostavat yleiset tilat, pelitilat, saunat, liikuntasalit ja isot keittiöt, mutta huoneet itsessään ovat pienet ja ahtaat. Asuntolahuoneet muistuttavat minua laivan hyttejä vaikka useamman sängyn sijaan huoneessa on vain yksi yhden hengen sänky ja juuri ja juuri tilaa kirjoituspöydälle ja minimaaliselle kylpyhuoneelle, ellei tietysti vuokraa asuntolan tarjoamia isompia huoneita. Sinkkuhuone voi maksaa monta sataa puntaa viikossa ja isommat tietenkin vielä enemmän. Asuntoloiden hyvä puoli on kuitenkin se, että ne ovat yleensä keskustassa, jolloin kouluun liikkuminen voi tulla huomattavasti edullisemmaksi, jos asuntola sijaitsee kävelymatkan päässä opintolaitoksestasi. Vuokralla asumisessa on myös omat ongelmansa. Mikäli yksityinen henkilö vuokraa asuintilaa, hän yleensä itse asuu yhdessä asunnon huoneista. Tämä järjestely sopii toisille, mutta asuminen vuokranantajan kanssa voi olla ongelmallista ja he saattavat asettaa kaikenlaisia ihmeellisiä sääntöjä asukkailleen. Kannattaa myös olla varuillaan, sillä nykyään monet tarjoavat huoneita erittäin halpaan hintaan tai ilmaiseksi, etenkin nuorille naisille, edellyttäen seksuaalisia palveluita heiltä vuokran sijaan. Heidän aikeensa ovat kuitenkin yleensä selkeitä asuntoilmoituksissaan, mutta en suosittele tämän tyyppisten järjestelyiden tukemista vaikka rahat olisivat kuinka tiukalla.

Asuminen

Rehellisiä ja muualla asuvia yksityisiä vuokranantajia löytyy tietenkin myös, mutta yleisintä on, että asunnot tai huoneet vuokrataan kiinteistövälittäjien kautta. Tämä tarkoittaa vielä enemmän kustannuksia, sillä he perivät maksuja joka käänteessä. Kannattaa myös huomioida, että kaikki perivät takuumaksun, joka voi olla hankala saada takaisin niin yksityisiltä vuokranantajilta kuin välittäjiltäkin. He aina löytävät syyn viedä ainakin muutaman satasen takuusta, oli syy sitten tahra seinällä tai vastaava tekosyy. Vuokrasopimuksen alussa he tekevät inventaarion ja tarkastavat asunnon pintapuolisesti ja pyytävät sinun tekevän samoin. Juju on, että pois muuttaessasi he tekevät sen uudelleen, mutta tällä kertaa he merkitsevät pienimmätkin tahrat ja kuhmut listaan, vaikka ne olisivatkin olleet asunnossa alusta lähtien, mutta he eivät vain sisällyttäneet niitä alkuinventaarioon, jolloin he saattavat periä sinulta takuurahaa niiden korjaamiseen. Kun teet oman tarkistuskierroksesi vuokrasopimuksen alussa, ole tarkkana ja merkitse kaikki, mitä näet, jotta mahdollisimman monilta turhilta maksuilta vältyttäisiin. Lontoossa ei myöskään korjata ongelmia samalla tahdilla kuin Suomessa. Kiinteistövälittäjät kyllä lupaavat alussa hoitaa kaikki ongelmat, jotka sopimuksen aikana ilmenevät, mutta tosiasia on toisenlainen. He keksivät aina syitä miksi työn tekeminen ei ole heidän vastuulla, joko se on taloyhtiön ongelma tai vuokranantajan ja joskus joutuu odottamaan viikkokausia ja lähettämään kymmenittäin vihaisia sähköposteja pienenkin asian korjatuksi saamiseksi. Itse olimme kerran noin kaksi viikkoa ilman kuumaa vettä ja kuukauden ilman pyykinpesukonetta.

Yksittäistä huonetta etsivä kannattaa tutustua spareroom.co.uk sivustoon, joka on täällä suosituin vuokrattavien huoneiden ilmoituspaikka. Melko edullisia huoneita voi löytyä jopa keskustasta, mutta mitä pidemmälle keskustasta siirryt, sitä halvemmaksi asuminen yleensä tulee. Oikein pienellä budjetilla saattaa joutua jakamaan huoneen toisen ihmisen kanssa. Toinen vaihtoehto on etsiä muita asunnonhakijoita ja liittyä yhteen kimppakämppää etsimään. Tässä tapauksessa voitte etsiä kokonaista asuntoa yhdessä. Jos vuokraatte kokonaisen asunnon, tulee vuokran päälle kaikki laskut, eli vesi, sähkö, kaasu, netti ja kiinteistövero. Nämä kuuluvat usein yksittäisen huoneen vuokraan, mutta poikkeuksia toki löytyy niistäkin.

Related Post