Sata

Opiskele Norjassa

Posted by Tilda

Norja on yksi pohjoismaista ja Suomen rajanaapuri. Kuten kaikilla pohjoismailla yleensä, Suomella ja Norjallakin on paljon yhteistä. Muun muassa Lappi on yksi sellainen. Norja on myös aktiivinen urheilumaa, joka tunnetaan maailmalla erityisesti menestyneistä hiihtäjistä.

Norjaa kannattaa pitää varteenotettavana opiskelukohteena. Norjaan voi lähteä joko vaihto-opiskelijana tai kokoaikaiseksi opiskelijaksi. Riippuen siitä, millaiseen kaupunkiin haluaa lähteä ja minkälaisessa ympäristössä asua, tarjoaa Norjan eri kaupungit monia vaihtoehtoja.Kuten Suomessakin, Norja on panostanut paljon koulutukseen ja eri koulutusmahdollisuuksiin sekä niiden tasoon. Norjaan voi lähteä opiskelemaan joko englanniksi tai norjaksi. Norja muistuttaa kielenä hieman ruotsia, vaikka onkin puhetavoiltaan ja murteiltaan erilainen. Monet oppivat sen kielen kuitenkin nopeasti.Myös Norjassa noudatetaan samaa koulutuslinjaa kuin Suomessa, eli yliopistoista saa ensisijaisesti kandidaatin, sen jälkeen maisterin ja lopulta tohtorin tutkinnon. Opiskeluvuosien määrä on sama. Norjasta saatu korkeakoulututkinto hyväksytään isossa osassa maailmaa, kuten suomalaisetkin tutkinnot. Opiskelijamaailma on Norjan korkeakouluissa muutenkin samankaltaista kuin Suomessa. Kouluista löytyy tietysti monenlaista opiskelijatoimintaa ja -harrastuksia. Tasapainoinen elämä ja hyvinvointi otetaan usein jo opiskeluvaiheessa huomioon.

Vaihtoon vai kokoaikaiseksi opiskelijaksi?

Mikäli opiskelet jo korkeakoulussa, kannattaa ehdottomasti harkita Norjaa vaihtokohteeksi. Sama koulutusjärjestelmä ja samantyyppiset tutkinnot auttavat sinua suorittamaan tutkintosi tehokkaasti, mutta samalla pääsee kokeilemaan jotain uutta ja hienoa.Jokaisesta norjalaisesta korkeakoulusta voi löytää vaihto-opiskelijaohjelmia ja niitä saa erilaisia. Riippuen siitä, kuinka kauan haluat olla vaihdossa, kannattaa tarkistaa erilaisia vaihtoehtoja. Jotkut vaihto-ohjelmat myöntävät lisäksi tarkkaan valituille opiskelijoille apurahoja. Jos etsinnässä on koulutuspaikka koko tutkinnon ajaksi, Norjasta löytyy monelta eri alalta sopivia vaihtoehtoja. Osa koulutuksesta on maksullista ja osa ilmaista, riippuen korkeakoulusta. Tutkintoja löytyy englanniksi enemmän maisterin tasolta, mutta kanditarjontaakin löytyy.Byrokratiaa on molemmissa tapauksissa melko vähän, mutta EU-kansalaisena tulee rekisteröityä opiskelijaksi, jos viipyy maassa pidempään kuin 90 päivää. Tämä kannattaa pitää mielessä ongelmien välttämiseksi. Koulut antavat usein tarvittavaa lisätietoa vastaavanlaisista toimenpiteistä.

Norja asuinpaikkana

Skandinaavinen Norja on siisti ja hyvä paikka asua. Norja on hyvinvointivaltio, jossa on progressiivinen tuloverotus sekä monet verot ovat tietyissä tuotteissa korkeita. Tällaisia ovat esimerkiksi makeiset ja alkoholi. Suomeen verrattuna Norjan hintataso on korkeampi, mutta Helsinki ja Oslo ovat osittain hinnoissaan samalla tasolla.Oslo, Norjan pääkaupunki, on monipuolinen kulttuurikaupunki, jossa voit tutustua viikinkien historiaan, ihastella Nobel-talon näyttelyitä, kokea Edward Munchin Huudon ja osallistua erilaisiin aktiviteetteihin. Norjalaiset ovat melko urheilullista kansaa, joten omat sukset tai polkupyörä voi olla hyvä hankinta, jos pitää itse urheilusta.Asuminen tulee Oslossa melko kalliiksi ja asunnon hankintaa kannattaakin suunnitella ajoissa, etteivät hinnat tule yllätyksenä. Tarjontaa on, joten ei välttämättä tarvitse tyytyä huonoon vaihtoehtoon, mutta hintataso saattaa olla melko kova. Varsinkin jos haluaa melko läheltä keskustaan meneviä liikenneyhteyksiä.

Norja asuinpaikkana

Norjasta löytyy muitakin kaupunkeja, jotka tarjoavat kiinnostuneille paljon kulttuurielämyksiä. Laaja osa kulttuurista on juuri urheilua, sillä erilaisia urheilulajeja pääsee harrastamaan eri puolilla Norjaa. Hintataso voi olla hieman edullisempi ja myös asuntoja voi löytyä Oslon ulkopuolelta edullisemmin.Norjassa julkinen liikenne toimii hyvin, joten omaa autoa ei tarvitse hankkia. Keväisin kaupungeista saa vuokrata polkupyöriä ja Oslosta voi vuokrata esimerkiksi sähköskootterin. Norjassa on tapana viettää vapaapäivät piknikillä tai muuten vaan ulkoillessa. On tavallista, että Norjassa ulkomaalaisetkin opiskelijat hankkivat osa-aikatyön, joten niitä voi hakea reippaasti. Englanninkielellä pärjää yleensä hyvin, mutta ruotsista tai norjasta on tietysti hyötyä. Kansainvälinen työkokemus koetaan lähes aina hyödyksi, joten sitä kannattaa harkita. Norja on erinomainen vaihtoehto aktiiviselle ja reippaalle opiskelijalle, joka haluaa kerätä itselleen koulutuksen lisäksi monipuolista elämänkokemusta. Urheilullinen ja terveellinen norjalainen elämäntyyli tekee varmasti monelle hyvää. Norjassa saa kuitenkin nauttia tietysti yöelämästä ja ravintoloistakin. Sieltä löytyykin esimerkiksi muutamia kansainvälisiä ravintolaketjuja, mitä Suomesta ei löydy.

Related Post