Sata

7 syytä miksi yhä useampi aikuinen palaa koulun penkille – osa 2

Posted by Tilda

Nykyään, joka toinen suomalainen osallistuu aikuiskoulutukseen. Amerikassa vuonna 2014 korkeakouluissa opiskeli noin 12 miljoonaa alle 24 -vuotiasta opiskelijaa ja 8,2 miljoonaa yli 25 -vuotiasta ja aikuisopiskelijoiden luvut ovat edelleen nousussa. Alla listaamme lisää syitä, miksi yhä useampi aikuinen hakeutuu jatkokoulutuksiin.

Vahvistettu rahoitus

Ei ole harvinaista, että ihmiset odottavat, että heillä on riittävästi varoja opiskeluun. Ne, jotka eivät halua ottaa merkittäviä lainoja opintojensa rajoittamiseen joutuu usein säästää useita vuosia ennen kuin heillä on varaa käydä koulua. Kun korkeakoulujen lukukausimaksu kasvaa nopeasti, ei pitäisi olla yllättävää, että näemme enemmän henkilöitä, jotka lykkäävät ylemmän asteen opintoja 3 – 5 vuoden ajan. Monille, tämä on älykäs valinta. Amerikkalaiset ovat tällä hetkellä velkaa 1 biljoonaa dollaria opintolainoihin, eikä heillä ole varaa maksaa niitä takaisin. Lisäksi joillakin opiskelijoilla ei yksinkertaisesti ole aavistustakaan siitä, mitä he haluavat opiskella, eivätkä halua tuhlata tuhansia dollareita koulutukseen, vain huomatakseen, että vihaavat kyseistä alaa. Vaikkei Suomessa ole samalla lailla lukukausimaksuja kuin muualla maailmassa, opiskelu voi kuitenkin tulla kalliiksi, sillä laskut eivät lopu tulemasta vaikka lähteekin opiskelemaan. Tämä ei tarkoita sitä, etteikö yliopistoon tai korkeakouluun kannattaisi koskaan mennä, mutta jos otat muutaman vuoden päättääksesi, mitä todella haluat tehdä elämälläsi, voit välttää ajan hukkaamiseen turhilla opinnoilla. Sen sijaan voit käyttää nämä välivuodet matkusteluun tai työkokemuksen karttamiseen. Näin suuren elämänpäätöksen tekeminen nuorena ei ole helppoa ja ajan ottaminen todellisten intohimojen ja kiinnostusten kohteiden etsimiseen voi välttää suurten uran muutosten tekemisen tulevaisuudessa.

 

Uutta intoa työntekoon

Monet ihmiset yksinkertaisesti palavat loppuun useiden vuosien jälkeen samalla alalla. He haluavat kokeilla jotain uutta, aloittaa uusi matka tai päästä oikealle polulle. Tai ehkä he haluavat aloittaa oman yrityksen, mutta heillä ei ole tarvittavaa tietämystä. Kulttuurimme pyrkii yhä enemmän herättämään ajatusta oman intohimosi löytämiseen, joka on selvästi erilainen kuin 1950- ja 1980-lukujen viesti ‘valmistu käytännölliseltä alalta ja turvaa työpaikka’. Kun ihmiset saavuttavat keski-ikänsä, monet heistä ovat tyytymättömiä uraansa ja haluavat vaihtelua. Yleensä uran vaihto edellyttää koulutusta. On vaikea päästä uuteen alaan käsiksi ilman minkäänlaista koulutusta, jonka takia monet aikuiset löytävät itsensä koulun penkiltä  jälleen vanhemmalla iällä.

Uutta intoa työntekoon

Aloitetun päättäminen

Monet aikuiset palaavat yliopistoon yksinkertaisesti päättämään jo aloitetut opinnot. Mistä tahansa syystä he joutuivatkin aikoinaan lopettamaan koulutuksen kesken, heillä on vain kourallinen opintopisteitä muttei tutkintoa. Korkeakoulututkinnon suorittaminen loppuun antaa valtavan tyydytyksen ja sen kesken jääminen voi nakertaa takaraivossa koko elämän. Tutkinnon saaminen lisää itsearvostusta ja mahdollistaa ihmisten luottamuksen osaamiseensa. Yleensä se myös avaa uusia uramahdollisuuksia.

Joustavuus

Verkkokoulutus tarjoaa vanhemmille ihmisille mahdollisuuksia koulutukseen, jota heillä ei aiemmin ole ollut. Jopa kymmenen vuotta sitten tutkinnon suorittaminen edellytti lähes aina fyysistä läsnäoloa yliopiston kampuksella. Nyt tutkinto voidaan suorittaa kotisohvalta. Jos henkilö tuntee edes hieman tyytymättömyyttä urallaan, heillä on nyt laaja valikoima vaihtoehtoja ulottuvillaan. Aikuisten lukumäärän lisääntyminen kouluissa osoittaa useita muutoksia, kuten: Verkko-opetuksen matala kynnys, maailmantalouden kasvu, taloudelliset olosuhteet, jotka luovat varhaiseläkkeen ja vähemmän yhteiskunnallisia paineita osallistua välittömästi jatkokoulutukseen lukion tai ammattikoulun jälkeen. Tämä suuntaus ei näytä menevän minnekään ja tulevaisuudessa voimme todennäköisesti nähdä entistä enemmän aikuisia korkeakouluissa ja yliopistoissa. Jokaisella on omat syynsä palata koulun penkille. Yhä useampi haluaa lisätä kokemuksia ja saavuttaa tavoitteitaan ja kaikilla on oikeus tehdä juuri sitä, mitä rakastavat.

Joustavuus

Related Post